‹ Terug naar overzicht

De band versterken

Geplaatst op:
We leven in de eeuw van de communicatie. Nooit was het zo makkelijk om elkaar, met beeld en geluid, te bereiken. Of je nu 100 meter of 9.000 km uit elkaar woont. En vandaag de dag profiteren we ervan: onze kerkdiensten en andere bijeenkomsten zijn vaak wereldwijd te ontvangen. De vraag is wel of er dan sprake is van echt contact. Kun je via het scherm echt, van hart tot hart, met elkaar spreken?

Door Jetze Baas

In de ‘live’ ontmoeting met kinderen kan zelfs al lastig zijn om echt tot elkaar door te dringen. Zeker bij spanningen: als er ruzie is, of er sprake is van pestgedrag. Als je aanvoelt dat je kind niet lekker in zijn/haar vel zit. Hoe dring je dan door en krijg je het echte gesprek op gang? Regelmatig een vraag voor ouders, leerkrachten, en grootouders.
Ook de laatste groep is belangrijk. Zij vangen vaak kleinkinderen op, als beide ouders een baan hebben. Maar ook als opa of oma willen weten wat er bij hun kleinkind leeft. Dat lukt niet vanzelf. Het blijft dan bij vragen als: “Gaat het goed met je? Hoe gaat het op school?” Het blijft een beetje aftasten. Maar hoe bereik je het hart van je kind? Kom je er achter wat werkelijk in hun leven speelt. Wie zou dat nou niet graag willen, echt contact met je (klein)kind?
Daar is onlangs een mooi hulpmiddel voor op de markt gekomen: ‘Frienshipcards’. Ondertitel: Conflicten oplossen. Dit bekroonde spel is ontwikkeld in Malta door Relationships Are Forever Foundation en vertaald door Marleen Tolner.

Sterkere vriendschappen

Het doel van het spel is in de eerste plaats het opbouwen van sterkere vriendschappen. Friendshipcards bestaat uit verschillende kaarten rond gevoelens en acties: positieve en negatieve gevoelens, goede acties, slechte acties en goed maken. Elke kaart is voorzien van een plaatje, waarin een kind zichzelf zou kunnen herkennen in een bepaalde situatie. “Wie ben jij op dit plaatje?” Daar zou je het gesprek met je kind kunnen starten. De achterkant van elke kaart biedt dan, aan het kind en de gespreksleider, vragen om samen over door te praten.

Vaardigheden ontwikkelen

Je leert door de kaarten vaardigheden aan je kind, door eigen gevoelens te herkennen en te beschrijven. Mooi om die te kunnen delen met mensen die het kind vertrouwt. Via de kaarten met ‘slechte acties’ ontdekt het kind wat het beter niet kan doen in bepaalde situaties. Vaak zijn ze zich daarvan niet bewust.
Als je in een patstelling met je kind terecht bent gekomen, en je weet niet hoe je als ouder moet reageren, kunnen de kaarten ‘goede acties’ mooie ideeën aanreiken.
Tenslotte zijn er kaarten met ideeën hoe je een conflict op kunt lossen. Hoe doe je dat: het weer goed maken met iemand? Friendshipcards wil kinderen steeds naar een positieve mind-set leiden.
Door middel van deze Frienshipcards kun je het contact met je (klein)kind verbeteren en verdiepen. Zo profiteren er meer mensen van!

Band versterken met Friendshipcards

Het is mogelijk deze kaarten aan te schaffen en op geëigende momenten in te zetten. In allerlei situaties, thuis, op school, of op de club. Er is een aanbod om je kennis van de Friendshipcards te verdiepen en te leren hoe je ze professioneel kunt inzetten. Daarvoor is een training in het gebruik te volgen. In ieder geval is het sowieso een prachtig middel voor (groot)ouders om het echte contact met het kind te verdiepen.

De kaarten zijn te bestellen via www.friendshipcards.nl. Daar is ook meer informatie op te vragen.