Genieten van terrasweer

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Opeens een bijna zomerse zaterdag, zonnig, terrasweer! Dank zij de weersverwachting konden we ons daar de hele week al op verheugen. Lekker buiten tot laat in de avond, en de volgende dag weer net zo zacht. Genieten! Of niet?

Het was weer een datumrecord: de warmste 6 april sinds het begin van de metingen. En zulke geluiden horen we al voortdurend. We maken ons zorgen of de opwarming van het klimaat. Het wordt steeds duidelijker dat we afstevenen op ongehoord zware tijden.

Daar moeten we ons op voorbereiden. Daar zijn we ook wel mee bezig, maar het gaat veel te traag. Moeten we op zo’n dag niet met Greta Thunberg de snelweg op gaan om te demonstreren? Veel christenen doen daar inderdaad overtuigd aan mee.

 

Andries Knevel

Jaren geleden al (Greta moet nog op de basisschool gezeten hebben) bevroeg Andries Knevel op Twitter onze massale uitgelatenheid over zomerse dagen die we toen beleefden: maken jullie je dan geen zorgen over de ontwikkelingen waar de media nu vol van zijn?

Jazeker, tweette ik terug, maar met een somber gezicht door het mooie weer lopen helpt daar niet tegen.

Fossiele brandstoffen

Stel je voor dat wij hier in Nederland een tijd tegemoet gaan van wat al eeuwen het Middellandse Zeeklimaat is en waar we tot voor kort voor naar de inmiddels onbetaalbare Rivièrakust moesten? Moeten wij onze levenslust dan laten dempen door zorgen over de toekomst?

Het zal vast zo zijn dat de opwarming van het klimaat vooral door menselijk toedoen komt. Dat is dan niet alleen aan onze slechtheid te wijten, het komt ook door een natuurlijk beperkte blik. Wij hadden andere prioriteiten: de dreiging van het communisme, de bevrijding van het naziregime, de volksgezondheid en de woningbouw – we hadden fossiele brandstoffen nódig.

Permanente onrust

De mens weet niet wat vóór hem ligt – dat is de wijsheid van Prediker. Je kunt het werk van God niet overzien en begrijpen (het is er wel). Geniet van wat Hij je vandaag geeft. Geef je niet over aan maakbaarheidsidealen, die permanente onrust brengen.

Als wij dankbaar genieten van mooi weer, zonder te vliegen naar de Côte d’Azur, Antalya of zelfs Thailand, dan moet niemand ons in de hoek van onverantwoordelijke wappies of hooghartige conservatieven drukken. Natuurlijk gaan we na een stralende zaterdag op de volgende even lekkere zondag wel naar de kerk om onze God te danken.

Door drs Piet Houtman