De klimaatramp en het terrasje

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Kun je nog wel zonder zorg op een terrasje zitten – zij het dan wel in de schaduw? Het schadelijke vliegen gaat door, na de coronajaren hebben we wel weer recht op een verre vakantie, vinden we. Maar zou het misschien de laatste keer zijn dat we een knagende angst voor een paar weken kunnen onderdrukken?

Door drs Piet Houtman

Een klimaatramp is niet meer te voorkomen. Onder die conclusie kun je niet uit als je twintig jaar het nieuws erover hebt gevolgd. Misschien moet je tussen de regels door lezen, want het verhaal loopt altijd uit op wat we moeten en nog kunnen doen. Maar net nu ook kerken helemaal op de groene toer zijn, gooit de oorlog in Oekraïne roet in het eten en moeten we weer meer fossiele brandstof verstoken met alle CO2-gevolgen van dien. De behoeften van mensen nu hebben voorrang op die van hen die er nu in ieder geval nog niet zijn. De laatste weken dringt de dreiging zich temeer op met hitte en droogte, lage waterstanden en droogvallende rivierbeddingen, en een opeenstapeling van crises waar de regering geen antwoord op lijkt te hebben.

Het einde van de wereld

In een geseculariseerde cultuur, waar bijbelse motieven nog wel doorklinken, dringt zich het woord ‘apocalyptisch’ op. Zou nú – na al die twintig eeuwen – dan toch het einde van de wereld ophanden zijn? In andere delen van de wereld wordt de nood veel heftiger gevoeld. Extreme weersomstandigheden leiden tot bosbranden, orkanen en overstromingen, en tot misoogst, veesterfte en honger. En dat gaat meer en meer voorkomen, zeggen de deskundigen.

“God is goed!”

Maar juist uit zulke regio’s, die in veel gevallen altijd al kwetsbaarder waren, komen getuigenissen van rotsvast godsvertrouwen, die wij niet meer gewend zijn en niet meer verwachtten. ‘Het is maar goed dat ik in God geloof, die zal me helpen’ – een arme bewoner van een Oost-Europees land met een uitzichtloze economie. En na een natuurramp ergens in Latijns-Amerika (of was het op de Filipijnen?): ‘Als je zo beproefd wordt, twijfel je dan niet wel eens aan God?’ ‘O nee! God is goed!’ Misschien moeten we wat zorgvuldiger die ‘Apocalyps’ (Openbaring, het bijbelboek, en verwante bijbelgedeelten) lezen. Ja, er komen oordelen; deze wereld gaat ten slotte onder (we weten niet wanneer). Maar een vernieuwde wereld komt ervoor terug. Op God hopen is dit uitzicht voor ogen houden. In dit vertrouwen kunnen we op z’n tijd genieten van een biertje op een terras.