Drugs: ze doen er een moord voor

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De moord op de crimefighter Peter R. de Vries heeft de discussie over drugs en de bestrijding daarvan weer aangeblazen. De georganiseerde misdaad heeft een succes geïncasseerd en de bestrijding ervan een nederlaag geboekt. Die maffia kan ongelimiteerd woekeren vooral dankzij drugs: productie en handel, dus vraag en aanbod. Er gaan miljoenen in om en er worden meer moorden voor gepleegd. Hoe moet het verder met het drugsbeleid?

Door drs Piet Houtman

De ene kant voelt de adrenaline stijgen. De strijd tegen de drugscriminaliteit moet geïntensiveerd worden: meer politie-inzet, strengere straffen! Maar de andere kant ziet zijn argumentatie ook versterkt: deze strijd is niet te winnen. Legalisering van drugs zou beter zijn, in combinatie met regulering en voorlichting. Het zou de criminelen, door de afbraak van hun verdienmodel, de wind uit de zeilen nemen.

Medicinaal

De vraag naar drugs blijft tenslotte, en die houdt de hele machinerie draaiende. Drugsgebruik is al lang niet meer alternatief, zoals toen het in de jaren zestig, zeventig opzien begon te baren. Hoogopgeleiden in goed verdienende en stressvolle banen houden zich ermee op de been. Ook het ‘recreatieve’ gebruik is breed geaccepteerd, om in het uitgaansleven en op feestjes een nacht te kunnen doorhalen, voor de kick of voor de trip. Maar daarnaast hebben sommige drugs een medicinale toepassing; het woord drug betekent ook geneesmiddel. Pijnstillers met een verslavende werking rukken op, te beginnen in Amerika.

Fiasco

De stoffen op zichzelf zijn niet het probleem, het gaat om het gebruik. Tabak is ook een drug, en alcohol, en koffie. Verantwoord gebruik ligt vaak in de beperking. ‘Geniet, maar drink met mate’, is de slogan in de publiciteit. En er wordt op gewezen dat alcohol veel meer dodelijke slachtoffers maakt dan marihuana. Intussen liep de ‘drooglegging’ in Amerika op een grandioos fiasco uit. Op party’s kun je je pilletje laten testen op zuiverheid. Dat valt nog onder symptoombestrijding. De vraag is de wortel. Een radicale aanpak zou daar moeten inzetten. Waarom willen we drugs? Om te genieten? Om onszelf te verdoven? Omdat we het leven niet aankunnen, of omdat we het niet leuk en opwindend genoeg vinden?

Effect

‘Bedrink u niet, want dat leidt tot uitspattingen, maar laat de Geest u vervullen’ – die oproep komt mee met het evangelie van Christus. Ja, maar met een oproep tot bekering kun je in geseculariseerd Nederland niet meer aankomen. Dat sorteert geen effect. Nou en? Weet jij een andere aanpak die resultaat belooft? Demissionair minister-president Rutte kan wel roepen: ‘Wij gaan deze strijd winnen’, maar is dat meer dan stoerdoenerij?

Afkicken

En zet het evangelie niet weg als een morele oproep om je leven te beteren. Het geeft hoop en uitzicht. Je krijgt er een nieuw leven door. Je kunt er meer door verdragen, het geeft zin aan je leven en het is goed voor geluksgevoel. Het drukt je behoefte aan drugs en motiveert je om af te kicken en ertegen te strijden. Dan blijft er nog genoeg te doen om de schade te beperken en symptomen te bestrijden. Maar begin als christen zelf wel bij de wortel.