Geweld…

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Er is een veertienjarig meisje vermoord. Haar lichaam werd gevonden in een park. Een foto daarvan werd gepubliceerd. De dader is bekend, voor de opsporing was die foto niet nodig geweest. Niettemin werd die ook op het Jeugdjournaal vertoond. Voorzichtig ingeleid met: je hoeft niet bang te zijn, dit gebeurt nooit.

Door drs Piet Houtman

In ‘Spraakmakers en de Media’ op @NPOradio1 werd dinsdag (4 januari) de publicatie van de foto besproken: was die  in dit geval terecht of niet? In tegenstelling tot de bedoeling van dit programma en anders dan anders, hadden de forumleden er weinig over te zeggen. “Wat moet je hiervan vinden?” “Ik weet niet wat ik ervan moet vinden.” Tja, het is nieuws. Verder kwamen ze niet. Kennelijk waren ze er verlegen mee.

Geweld in de Bijbel

Een van de kritiekpunten op de Bijbel is vaak dat er zoveel geweld in voorkomt. Vooral in het Oude Testament, vindt men. De God van het Nieuwe Testament – dat is al een heel oude gedachte – is een andere, Hij is de God van liefde en vrede; dat is de God die onze verering verdient.
Het is waar, de Bijbel is niet typisch een boek vol verheven spirituele principes en gedachten. Het geeft aanstoot aan nette burgers die taboes in ere houden en de vuile was liefst binnen.
Het eerste geweld kwam wel van Kaïn. En de samenleving die aan de zondvloed voorafging was reddeloos verloren in chaos door onderling geweld, zoals sindsdien niet meer is voorgekomen. Dat kun je de God van de Bijbel niet verwijten.

In de gaten houden

Moorden gebeuren wél. Voordat we nadenken over hoe we onze kinderen daarop voorbereiden, kunnen we het beste zelf in de spiegel kijken.
De meest afschuwelijke moord staat in het Nieuwe Testament: die op de Zoon van God. We doen er goed aan om in deze spiegel te kijken. En – op z’n minst – Hem in de gaten te houden. Dat geldt ook voor moordenaars, want Hij is niet dood gebléven.