Greijdanus Meppel haalt €29.000 op voor India

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Leerlingen van Greijdanus in Meppel hebben in november via allerlei acties bijna € 29.000 opgehaald voor een landbouw- en gezondheidsproject in Noordoost-India. Dat gebeurde onder de noemer Maak Meer Marathon. Van donderdag 14 op vrijdag 15 november hield de school een afsluitende Partynight, met opnieuw fondsenwervende acties. Hierdoor kan het definitieve eindbedrag hoger uitvallen. In totaal kwam de hele school in actie voor Noordoost-India: 518 leerlingen.

Greijdanus Meppel is al enkele jaren actief betrokken bij India. Meermaals kwamen de leerlingen en docenten van de school al in actie voor het Aziatische land, waarbij zij geld inzamelden voor projecten van mission-organisatie Verre Naasten. Als uitvloeisel daarvan, maakten verschillende leerkrachten en scholieren reizen naar India. Daar konden zij met eigen ogen zien voor welke projecten zij geld opgehaald hadden. Dit jaar kwam de scholengemeenschap in actie voor een landbouw-, voedselzekerheid- en gezondheidsproject van de Reformed Presbyterian Church (RPCNEI) in Noordoost-India.

Creatieve inspanningen

De Maak Meer Marathon op de Meppeler school startte op 7 oktober. Tijdens een kick-off kregen de leerlingen informatie over het project en de acties die zij daarvoor zouden kunnen optuigen. Daarna was het aan de scholieren om gedurende vijf weken geld in te zamelen, met als uiteindelijk streefbedrag € 30.000. Dat leidde tot allerlei creatieve inspanningen, zoals bloembollen, shirts en taarten verkopen en een fietsmarathon. Eén van de scholieren – een boerendochter – kocht van haar ouders een kalfje, om dat met winst voor het goede doel door te verkopen. Het opgehaalde geld wordt gebruikt om extreem arme boerenfamilies in Noordoost-India trainingen te geven over gezondheid, hygiëne en landbouwmethoden. Ook krijgen zij zaaigoed waarmee zij beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Ook ondersteunt de RPCNEI een mobiele kliniek, zodat de families betere toegang hebben tot medische hulp.

Grote happening

Het slotfeest van de inzamelingsactie, van donderdag op vrijdag, werd een grote happening. Tussen 17:00 en 20:00 uur waren ook de ouders van de leerlingen welkom om tegen betaling mee te eten en deel te nemen aan een veiling. Per opbod werden onder meer bijlessen van leerkrachten, zeil- en boottochtjes, een professionele fotoshoot en een Hap en Stap-tour in Zwolle verkocht. De rest van de nacht vermaakten de scholieren zich bij allerlei workshops en activiteiten: een rap schrijven, lasergamen in het schoolgebouw, een foute (verkleed)party, sumo-worstelen, levend tafelvoetbal en een escaperoom. Aan het eind van de nacht werd de (voorlopige) eindstand bekendgemaakt: € 28.945. Vier leerlingen met de beste acties of inzet mogen in februari 2020 mee op een uitwisselingsreis naar India.

Geloof delen wereldwijd

Verre Naasten ondersteunt wereldwijd tal van kerken en christelijke organisaties in zo’n 30 landen, gericht op het uitdragen van de boodschap van Jezus. Centraal staat daarbij de missie van Verre Naasten: geloof delen wereldwijd, in woorden én daden. De RPCNEI in Noordoost-India is een partnerorganisatie van Verre Naasten.