Laat je zien!

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Je ziet steeds meer wandelaars ’s avonds met zo’n geel hesje lopen. Ook wie op de fiets door het donker moet doet er goed aan zich te laten zien. Veel mensen hebben ze in de auto liggen. Het mooie is, ze werken niet op batterijen. Het hesje zelf geeft geen licht. Pas als er licht op schijnt, schijnt het hesje licht terug.

Door ds Rutger Heij

De apostel Johannes schrijft in zijn eerste brief: ‘God is licht, er is in Hem geen spoor van duisternis’ (1:5) Tegelijk leven wij in een donkere wereld, dat wil zeggen, in een wereld waarin het kwaad zijn plaats heeft en mensen verkeerde dingen doen. Maar gelukkig laat God zijn licht schijnen in die donkere wereld: God vertelt wat goed is, God heeft de Here Jezus gegeven die goed deed, God geeft zijn liefde, Hij vergeeft onze zonden, Hij laat zijn goede nieuws vertellen. Zo schijnt op allerlei plekken Gods licht.

Licht of donker?

Waar leef jij, op zo’n plek van licht of in het donker? Johannes zegt: als jij in het licht van God leeft dan moet dat zichtbaar worden in wat jij uitstraalt. Als jij echt in het licht van God leeft dan ga jij dat licht van God reflecteren, terug laten schijnen. Van onszelf zijn wij niet licht. God is licht en wij hebben als het ware allemaal zo’n hesje aan. Maar dan zie je direct wie er in Gods licht staat, die mensen geven zelf licht. Of beter gezegd, zij geven het licht van God door.

Jouw reflectie

Hoe ziet dat er dan uit? Stel iemand zegt iets lelijks tegen jou. Dan kun je twee dingen doen. Of je zegt iets lelijks terug of je blijft rustig en zegt niets terug. In dat laatste geval geef je het licht van God door. Want zo gaat God ook met jou om: geduldig en rustig, God doet niet direct iets terug als wij lelijk naar Hem doen.

 

Nog een voorbeeld. Je ziet dat iemand verdrietig is. Dan kun je twee dingen doen. Of je haalt je schouders op of je loopt naar die ander toe en vraagt wat er is. Je probeert die ander te helpen en te troosten. In dat laatste geval geef je het licht van God door. Die ander wordt blij. Zo gaat God ook met ons om: Hij helpt ons en troost ons en maakt ons blij.

Vergeving

Misschien zit jij op een sport. Misschien zijn daar mensen die God niet kennen en niet naar een kerk gaan. Zulke mensen wonen ook bij jou in de straat. Juist dan is het heel belangrijk dat jij het licht van God laat zien. God deelt wat Hij heeft met ons, deel jij dan ook met anderen van wat jij hebt. God vergeeft ons wat we fout hebben gedaan, vergeef jij dan ook wat anderen fout doen tegenover jou. God vertelt ons hoe we gered kunnen worden, vertel jij dat dan ook weer aan anderen.

Wees als Jezus

Vertellen over God vinden we vaak moeilijk. Maar je mag het dus ook gewoon laten zien. Doe als Jezus. Als Hij werd uitgescholden schold Hij niet terug. Als Hij iemand zag die verdriet had hielp Hij en troostte Hij. Hij vergaf zelfs de mensen die Hem aan het kruis hingen. De Bijbel zegt dat wij veranderen door naar Jezus te kijken (2 Korintiërs 3:18, 4:6). En de apostel Johannes zegt in zijn brief: zo verdwijnt de duisternis (2:8). Wanneer wij het licht van God weerspiegelen, dan wordt het steeds lichter op aarde. Wanneer wij goed doen naar elkaar en onze medemens, dan verdwijnt op al die plekjes het kwaad. Dus laat je zien als christen. Laat zien dat jij gelooft in God. Laat zien dat God goed is en dat Hij jou verandert.

 

In Nederland is het verplicht om zo’n reflecterend hesje in de auto te hebben. Maar het is ook gewoon goed, want je wil zichtbaar zijn in het donker. Laat het voor jou dan net zo vanzelfsprekend zijn om zichtbaar te zijn als christen.