Squidgame

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Om te weten waar het over ging heb ik aflevering één bekeken. Daarna heb ik op Wikipedia de beschrijving van de andere acht afleveringen gelezen. De hoeveelheid bloed die uit de lichamen spoot bij het Annemaria koekoekspel deed overdreven aan.

Door ds Rutger Heij

Filmregisseur Hwang Dong-hyuk wilde een allegorie maken over de extreme onderlinge competitiestrijd van de moderne mens in een kapitalistische samenleving. Die competitiestrijd herken ik niet. Misschien omdat ik bij de bemiddelde bovenlaag hoor. Of in Nederland speelt dit minder dan in een land als Zuid-Korea waar de serie vandaan komt.

Wel wordt pijnlijk zichtbaar hoe weinig een mensenleven waard is: de spelers hebben geen naam maar een nummer, hun dood staat in geen verhouding tot het verliezen van het kinderspel dat ze spelen en ze worden gebruikt als vermaak voor zich vervelende rijken. In dit opzicht is kijken naar Squidgame schokkend, de vele mensen die worden afgeslacht sterven een onverwachte dood in een speelse omgeving. In de meeste actiefilms vallen de doden ook bij bosjes, maar dan binnen de suggestie van de strijd tussen goed en kwaad.

Voor christenen in het Westen is het goed om deze schok te ondergaan. Wij worden ons meer en meer bewust van de erbarmelijke omstandigheden die de basis vormen voor onze dagelijkse rijkdom. Toekijken, maar ook wegkijken, maakt schuldig. Op aarde heerst het recht van de (economisch) sterkste, in die zin is er wel degelijk een competitiestrijd gaande op mondiaal niveau. Die strijd hoef je in Nederland niet zelf te voeren, die wordt voor je gevoerd door de regering. Nederland zorgde eerst voor vaccins voor zichzelf, daarna kwamen anderen pas aan de beurt. Dat wij de aantallen mensen die omkomen door honger, gebrek aan primaire levensbehoeften, oorlog en uitbuiting niet kunnen bevatten, wil nog niet zeggen dat we dit soort getallen niet op ons af laten komen: elke minuut sterven er wereldwijd ruim 21 mensen aan alleen maar honger (kijk eens naar de angstaanjagend oplopende cijfers op www.worldometers.info/nl). Terwijl je dit artikel leest sterven er zo’n 100 mensen aan honger en ondervoeding. In diezelfde 5 minuten stierven er ‘slechts’ 35 mensen aan corona. Welke rol speel jij in Squidgame?

Voor God telt elk mensenleven. Dat toont zijn duizelingwekkende macht: Hij kent ieder, Hij weet wat ieder nodig heeft, Hij zorgt en draagt, ook door de dood heen. God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon gaf. Dat maakt de wereld kostbaar, dat maakt een mensenleven kostbaar. Kijk, huil, bid.