Stille week meditatie (maandag)

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Integendeel, wij erkennen, nu wij ons leven buiten onszelf in Jezus Christus zoeken, dat wij midden in de dood liggen. (Formulier I, Heilig Avondmaal)

In de slotalineas over de zelfbeproeving staan deze woorden met de tekstverwijzing naar Romeinen 7:24. Wordt hier niet de kern van de zelfbeproeving gegeven? De erkenning dat wij van onszelf dood zijn, dood voor God, dood door zonde. Wij kunnen van onszelf geen kant op. Elke kant die wij op willen loopt dood, behalve de weg via Christus.
Jezus, de Weg, is de weg gegaan. In de lijdensweek denken we in het bijzonder terug aan deze weg, de Via Dolorosa. Na zijn terechtstelling voor de tempel en de Romeinse overheersers volgde de schandtocht door de stad Jeruzalem; uitgejouwd door de menigte, die Hem eerder die week binnenhaalden als Koning.
Wanneer wij niet op de Weg wandelen, liggen wij midden in de dood. Het leven is een moeras. Wijk je van de weg af, zak je weg en kun je jezelf niet redden. Maar er is Eén die de weg weet en die Ene gaat ons voor. Niet alleen om als eerste de obstakels te nemen, maar ook als Enige.
Doordat Jezus stierf voor onze zonden, hoeven wij niet meer te sterven voor onze zonden. Wel mogen wij achter Hem aan gaan op dezelfde weg, want alle hobbels en oneffenheden, die ons van de weg kunnen duwen, zijn door Hem weggenomen en de bestemming? Het Hemels Jeruzalem.

Jac de Groot MA